Abonează-te pentru a afla de îndată ce postez un articol nou.

Neputința lunară și Putința Medievală

Ianuarie 2022.

 Până ieri aveam impresia că am ajuns toți cu bine până aici, din moment ce eu scriu și voi citiți.

Și uite cum mă gândeam eu, să inaugurez noul blog cu un articol motivațional, mai pe “dă-te jos din pat și treci la munca sau mai bine nu” – mindset.

Că nah, la început de an, toți suntem zmei și zâne, de mâine nu mai mănânc pâine și zahar, de mâine mă duc la sala, de mâine nu mai cheltui bani pe prostii.

Acum, eu nu stiu ce motivațional să mai scriu în 2022 când unii se pare că trăiesc încă în anul 1250.

Bine, nu toți. Dar IPS Teodosie, acest “șoșoacă” undercover, sigur se uită pe ascuns la The Witcher și și-a adus el aminte ce era înainte să se reincarneze.

Ce ai zis mă nene?

“În perioada Neputinței Lunare, femeile nu pot lua nici aghiazmă, nici anafură”.

Tocmai acum când devenim toți Meta?

 Păi noi, meta-enoriașele din 2022 te privim cu uimire în timp ce ne scufundam OB-ul în paharul cu prosecco. Doar așa, să verificăm daca mai este absorbant sau lăsăm dâre prin biserică.

Știți voi…ca în 1250 toamna.

Mdeci.

 • Eu nu am auzit de vreo enoriașă să îi fi căzut tamponul prin biserica. Gen, nici măcar vata nu mai e la modă, să strigam “ fata, fata ți-a căzut vata”.
 • Neputința lunară, musafirii si alte bazaconii se numesc Menstruație.
 •  Au apus atat vremurile când enoriașele lăsau dâre in biserică cat și alea în care ne ștergeam la fund cu coceni. Desi, este foarte posibil să  ne întoarcem acolo.
 • Aghiazma e pe prohibiție. De acord. Înțelegem, prin omisiune ce-I drept, că la prosecco, bloody mary și alte spirtoase avem voie. Că nu erau pe lista de not allowed. Deci, noi astea de ne impărtășim cu Prosecco suntem salvate.
 • Cu anafura chiar nu e supărare că oricum majoritatea avem intoleranță la gluten.
 •  Pe același principiu medieval, doamnele care au putință lunara în formă continuată (adică meta-menopauza) se pot muta în biserică și pot bea direct din butoi aghiazmă?

Dincolo de râs și comentariile absolut savuroase pe care le-am citit la diferite postări, mie una îmi rămâne totusi un gust amar.

Nu, nu de la ob-ul scufundat în prosecco. Nici de la Neputinta lunară.

 Ci de la neputința BOR de a înțelege că, fiecare clopot aurit și fiecare declarație medievala făcută de asemenea personaje care continuă să apară în media, îndepărtează și mai mult tinerii de credința ortodoxă.

Lumea se schimbă. Evoluează. Oamenii își caută în continuare credința, pentru că da, în momentele grele, cu adevărat istovitoare pentru suflet, aproape toți spunem măcar o rugăciune.

Este departe de a mine gândul de a intra în polemici religioase.Pentru că nu sunt persoana potrivită sa o fac. Si mai am si Neputință Lunară.

 Există insa un pericol adevărat al acestor derapaje. Opulența manifestată în fața unei nații sărăcite, dezbinate și la limita răbdării va face ca oamenii să capete aversiune fată de preoți în general. La fel si gândirea medievală .

Și desi nu tocesc pragul bisericii și nici nu am ținut în viața mea vreun post, am cunoscut și preoți care făceau enorm pentru comunitățile lor.

Și parcă îmi pare rău…

P.S. Am rămas pe retina cu imaginea IPS Teodoșoacă săltând în poala popii de îl ținea în brațe, în caleașcă.

Daca era în vreo căruță rebegită înțelegeam, dar să fim serioși, cred că și caii erau ceva gen Tesla.

 În fine, nu e treaba noastră să ne bagăm. Noi meta- enoriașele suntem înțelegătoare.

4 Comentarii
 • Gabriela Marinescu
  08 . 01 . 2022

  In stilul tău savuros ai pus punctul pe I. Tinerii se vor îndepărta de credința adevărată.

  • Vrajitoarea Samantha
   08 . 01 . 2022

   Multumesc mult 🙂

 • Ionela
  13 . 01 . 2022

  Am ras cu lacrimi! Esti totala.🥰
  Credinta nu e despre Episcopi preoti si etc. nu are legatura cu nimic din ce zice acest episcop sau cum s-o numi.😔
  Eu sunt blonda si nu pricep un lucru:de ce doar cei din credinta ortodoxa epateaza prin masini scumpe, toale monahale cu aur si argint, iesirea asta in evidenta prea tipatoare? Alte credinte nu pun accent pe acest lucru! Pacat ca ai “nostri” interpreteaza biblia altfel!

  • samantha
   13 . 01 . 2022

   🙂 multumesc mult.
   Si la catolici este aceeasi opulenta sau cel putin eu asa vad.
   Credinta ar trebui sa fie binele din noi in primul rand.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *