Abonează-te pentru a afla de îndată ce postez un articol nou.

Arhitectura Iubirii

Există plante toxice așa cum există și relații toxice. Există plante care parazitează copaci și oameni care îți consumă energia. Și sunt plante de care nu te-ai despărți o viață și oameni alături de care înveți Arhitectura Iubirii.

Ce au în comun plantele și relațiile toxice?

Poate chiar faptul că la prima vedere, ambele par frumoase și inofensive. 

Delphinium (Nemtisor) spre exemplu este una dintre cele mai spectaculoase plante pe care le-am văzut eu vreodată. Și ca designer florist, cred că am văzut câteva mii bune.

Photo cortesy by ingrijireaflorilor.ro

Denumirea ei vine chiar din Grecia antică – delphinion – și are legătură cu faptul că florile sale au cumva forma unui delfin.

Delphinium albastru este un adevărat spectacol de privit. O plantă cu o silueta superbă, înalta și de un albastru amețitor. Eu le-am mai poreclit și “Sirenele”.

Câteva semințe de delphinium sau ingerarea oricărei părți din această plantă se va lăsa însă o vizită la spital. Asta dacă mai ajungi acolo.

Lăcrămioarele, datura, leandrul, dedițelul sunt doar câteva dintre frumoasele botanicii care te pot lăsa paralizat sau cel puțin cu aritmie cardiacă.

Vâscul, dintre toate, mi se pare însă cel mai pervers. Cum o fi ajuns el simbol al iubirii și norocului eu încă nu am înțeles (dacă te pupi sub vâsc îți întâlnești toxicul sau toxica probabil ).

Numită și iarba druizilor sau mătura vrăjitoarelor (chiar era preferatul druizilor celtici), vâscul nu este nici măcar o plantă. Este un biet parazit odios și misterios, care face atât carieră de medic cât și de Cupidon. Ciudat, nu? De zburat pe el încă nu am apucat..

Și câți oameni frumoși nu am întâlnit cu toții, măcar o dată în viață, oameni pe care ar fi fost mai bine să îi admirăm de la distanță?

Să nu îi consumăm…

Sau câte relații nu ne-au orbit cu frumusețea lor de început și pe măsură ce am început să le consumăm au devenit atât de toxice încât ne-au lăsat fără vlagă?

Mie mi s-a întâmplat. Probabil că și vouă.

Photo: arhiva personala

Preocuparea de a împacheta cât mai frumos tot ce trăim sau ce ne imaginăm că trăim, ne îndepărtează de multe ori de conținutul real. Cumva, toți vrem să fim mai frumoși și mai “aleși” decât suntem în realitate. Măcar în ochii celorlalți.

Trăim scenarii armonioase, în care totul pare de o frumusețe desăvârșită iar apoi sfârșim de multe ori dezamăgiți de realitatea “consumului”. Și ajungem invariabil prizonieri în relații toxice.

Cărămidă cu cărămidă realizăm chiar noi construcții fără sens. Concentrați pe scopul final, pierdem din vedere procesul în sine.  Ne repezim să punem acoperișul dar am uitat să așezăm parterul sau poate nici măcar nu am turnat fundația corect. 

Este durabil ceea ce construiesc?

Este armonios? Are conținut? Ne vom simți în siguranță în construcția noastră? Suntem “Noi” sau construiesc doar ce este frumos pentru mine?

O relație toxică este ca o casă șubredă. Sau ca un ceai de dedițel. Faci și diaree și atac vascular. În plus, îți mai cade și acoperișul în cap, când îți este lumea mai dragă.

Sau, e ca și cum o arzi și tu liniștit pe Netflix într-o seară și deodată cazi cu tot cu fotoliu și netflix direct în pivniță.

Iar pivnița ta e plină cu apă și rahat.

Aș vrea să cred că mi-am învățat lecțiile trecutului.

Că nu mai privesc fascinată la tot ce este prea frumos ca să fie adevărat.

Că unii oameni sunt frumoși, dar toxici. Cel puțin pentru mine.

Aș vrea să cred că am început să învăț Arhitectura Iubirii. 

Iar pentru mine Arhitectura iubirii înseamnă cercul acesta perfect în care mă simt în siguranță și protejată. Chiar dacă brațele Monicăi sunt mai mici decât ale mele, cercul ei este ca un scut al druizilor, că tot am vorbit de ei mai sus.

Photo: Arhiva personala

(Monica a participat la programul meu de Terapie Ocupațională prin flori – Rainbow)

Arhitectura Iubirii

Inseamnă să construiesc atent și echilibrat, să nu mai caut tablă pentru acoperiș când nu am turnat încă fundația. Să înțeleg că cercul va fi tot timpul cerc și niciodată pătrat, iar dacă eu iubesc casele scandinave nu am ce căuta lângă un partener care își dorește turnulețe aurii pe acoperiș. Sau o casă muzeu. 

Că  nici unul nu este mai sus sau mai jos decât celălalt și important este unghiul din care alegem să ne privim. Și depinde doar de noi să ne punem în valoare reciproc.

Arhitectura iubirii

Inseamnă să îmi aleg plantele potrivite și să le las pe cele toxice în grădinile altora.

Pentru că oamenii sunt foarte asemănători plantelor, iar consumul de toxicitate umană poate fi letal pentru suflet.

Arhitectura Iubirii înseamnă să îți construiești “O relație de armonie între formă și conținut.”, oricine ai fi TU. 

Arhitectura Iubirii înseamnă și să îți găsești Arhitectul Potrivit.

Pentru mine și pentru copiii mei roz din secția de Oncopediatrie de la parterul Institutului Oncologic București, Arhitectura Iubirii înseamnă  să construim împreună  Grădina cu Povești.

LINK CATRE POVESTEA PROIECTULUI AICI :https://samanthissima.ro/2022/04/gradina-cu-povesti.html

Tablou realizat in sectia de oncologie pediatrica pentru campania Gradina cu Povesti

Și pentru că oamenii care au un destin comun în viață se vor întâlni până la urmă, în drumul nostru pentru realizarea acestui vis îndrăzneț am întâlnit partenerul perfect.

O grădina de 1000 metri pătrați în care plantezi fără noimă nu ar fi fost decât un fel de Jurassic Park. Sau un fel de relație toxică în care te simți sufocat în loc să respiri sănătos.

Grădina cu Povești se apropie cu pași repezi de primele săpături (și ce emoții am!).

1000 de mp vor fi plini de culoare, texturi, arome, plante, arbori tineri sau maturi, alei, bănci și Speranță.

Totul este ales cu meticulozitate de chirurg, pentru că din punctul meu de vedere Dna Cerasella Crăciun este un chirurg care operează pe suflet.

“Icoanele” mele din aceste zile sunt Planurile grădinii realizate de ea. Nu este nici o blasfemie, eu chiar cred că atunci când toată iubirea ta se transformă într-o grădina pentru ceilalți, îți urmezi credința.

Nu am îndrăznit să sper la acest parteneriat “Pro Bono” și până în momentul în care am văzut real primele planșe cu proiectul de peisagistică, am tot avut senzația că visez.

Copiii mei au acum un Arhitect al Iubirii:  doamna Dr. Arh.  Cerasella Crăciun.

Dr. arh. Cerasella CRĂCIUN, este Profesor Universitar, în Departamentul „Proiectare Urbană și Peisagistică” – Secția „Amenajarea și Planificarea Peisajului , din Facultatea de Urbanism, în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

Este implicată activ în multe activități de voluntariat, coordonatoare de expoziții și workshop-uri, autoare a mai multor proiecte în sit real, studii și cercetări, cărți și articole de specialitate, câștigătoare și nominalizată sau selecționata la mai multe premii naționale și internaționale în domeniul Peisajului, fiind implicata în domeniul transdisciplinar al Metabolismului Urban și al relației între Oras – Arhitectură – Peisaj – Sacralitatea si Memoria Locului/Genius Loci – Sănatate Umană și Patologie Urbană.

În prezent este Director al Masterului „Peisaj și Teritoriu” și habilitată pentru doctorat, fiind îndrumătoare a Tezei Doctorale pe tema „GRĂDINILE CU ROL TERAPEUTIC – MIJLOC DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A CALITĂȚII VIEȚII”, a drd. urb. peisag. Mara NICOLAESCU.

Pentru detalii legate de proiecte de Peisagistică sau despre admiterea la licență și master poate fi contactată la:

Telefon: 0723 254 204

 cerasellacraciun@gmail.com

cerasella.craciun@uauim.ro

Detaliile legate de admiterea la programul de licență „Amenajarea si Planificarea Peisajului” și a Masterului „Peisaj și Teritoriu” din Facultatea de Urbanism, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, se pot găsi la link-urile:

Grădina cu Povești

 Este grădina terapeutică și senzorială pe care o construim acum în curtea Institutului Oncologic București.

Un teren viran și arid, aflat chiar în fața secției de Oncopediatrie, se transformă în cea mai frumoasă Grădina din capitală. 

Pentru că am ezitat să vă spun, dar copiii mei stau uneori și câteva luni în această secție.

Iar anotimpurile trec anost prin fața geamurilor lor.

Pentru că atunci când viața îți picură într-o perfuzie, timpul se dilată.

Și uneori, tot ce îți dorești este să îți lipești fruntea de scoarța unui copac.

Grădina cu Povești va fi locul de bine și speranță:

·       Pentru Andreea, Miruna și copiii  roz care își doresc să se dea în leagăn, cu un cățel ciufulit alături, la umbra unui cireș înflorit.

·       Pentru mamele care vor să își spună rugăciunea de seară la trunchiul unui brad.

·       Pentru oamenii mari a căror viață a devenit fragilă și au nevoie de un strop de speranță

·       Pentru doctorii care operează uneori și zece ore.

·       Pentru asistentele și personalul auxiliar care vor să își ia puterea de a continua din umbra unei sălcii.

Cine suntem noi?

(www.asociatiapavel.ro)

Asociația P.A.V.E.L.  este asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, leucemii și anemii grave înregistrată la 10 mai 1996.

Este o organizație caritabilă, nonprofit  și nonguvernamentală.

Fondată de părinți ai căror copii au trecut prin astfel de boli, asociația mobilizează coeziunea socială și instituțională pentru apărarea drepturilor pacienților bolnavi de cancer și este promotor pentru acțiuni de responsabilizare și empatie socială, comunitară, individuală sau instituțională.

Asociația P.A.V.E.L. este membră a mai multor federații, coaliții și alianțe naționale și internaționale: ICCCPO (CCI), ECPC, SIOPE, PanCare, UICC, HOPE, IAPO, ICISG, ICPCN, BRCC, MASCC, WANGO, Coaliția pentru Cauza Copiilor și Tinerilor cu Cancer (CCCCT), FABC și a APSR.


Raluca Hulubei (Samanthissima), designer floral și organizator de evenimente, cu o experiență de 19 ani în domeniu. Creator al programului de Terapie Florală- Rainbow pentru copiii oncologici. Fundraisser si Ambasador de 8 ani pentru Asociația Pavel.

Creator al Proiectului Aripi de Fluturi pentru Copiii Roz .

PLANTEAZĂ ȘI TU

 Pentru că îți doresti să ajuți, să faci bine, să sădești speranta.

Pentru că banii tăi vor fi investiți rațional, într-un proiect durabil.

Iar  gestul tău va umple de bucurie ochii miilor de oameni care se vor plimba în Grădina cu Povești.

De câte ori vei privi un cireș înflorit, un brad sau poate o magnolie, vei zâmbi. Pentru că în curtea Institutului Oncologic București, și TU ai plantat un copac.

CUM PLANTEZI ?

 Pentru  companii, donația se va realiza prin Contract de Sponsorizare.

 Te rugăm să iei legătura cu noi în acest sens.

Dacă ești persoană particulară, poți contribui la construirea grădinii în contul:

RO48BTRLRONCRT0P47818407

Banca Transilvania

Asociatiei P.A.V.E.L.

CU SPECIFICATIA “ GRADINA CU POVESTI”

Din strainatate (donations from abroad):

Account holder: Association P.A.V.E.L.
Name of bank: TRANSILVANIA, branch BASARABIA
Address bank: B-dul Basarabia 110, bl. 8, Sector 2, Bucharest, Romania
IBAN account: RO98BTRLEURCRT0P47818401    (for EURO)
SWIFT/sorting code/aba/chips: BTRLRO22

PERSOANE DE CONTACT:

Raluca Hulubei: raluca.hulubei@asociatiapavel.ro

Olga Cridland (Presedinte Asociatia Pavel) Mail: olga.cridland@asociatiapavel.ro

Dacă ți-a placut acest articol și vrei să ținem legătura te poți abona aici:

LINK ABONARE https://samanthissima.ro/#text-2

Instagram @samanthissima_blog

Facebook: Samanthissima

comentarii [ 5 ]
distribuie
No tags 10
5 Comentarii
 • Gabriela
  04 . 07 . 2022

  Minunat. Felicitări tuturor celor care se implica în proiect.

  • samantha
   05 . 07 . 2022

   Multumim mult

 • BaGheRa
  05 . 07 . 2022

  O perspectivă mai mult decât interesantă… Nu m-am gândit niciodată să compar o relație cu… o floare, darămite o relație toxică!
  Din păcate, deși nimeni nu dorește o relație toxică, mai devreme sau mai târziu toți ajungem în cel puțin una. Acum depinde doar de noi să iesim din așa ceva.
  Uite eu acum, sunt prins într-o relație toxică cu… munca. Mă nu reușesc neam să scap de ea! Îmi dă sefa mea de muncă de fiecare dată… și deși îmi place ceea ce fac, mă parcă aș mai vrea și eu niste timp de respiro!

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *